2014. október 20. hétfő | 43. HÉT | 293. NAP | 20:03 | VENDEL, ARTEMON

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Ébresszük fel alvó kapillárisainkat! Európai Ifjúsági Cirkuszfesztivál: közönségdíjas a magyar páros A Jóban Rosszban színésznője műsorvezetésre adta a fejét Fertőzésből trombózis? Tudta, hogy október 16-a a kenyér világnapja? Az energiaital káros hatásai Hamis áfonya miatt jártak a wc-re Győrben
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.10.20. 20:00
Ellenőrzik az embereket az ebola miatt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren
2014.10.20. 20:00
Kezdődik a várliftek építése
2014.10.20. 19:50
Fördős Zé szerelme nem féltékeny
2014.10.20. 19:30
Mégsem veszi meg a J and T a Ringier Axel Springer szlovák leányvállalatát
2014.10.20. 19:30
Az informatikai fejlesztés segíti a tanulók felzárkózását
2014.10.20. 19:00
Krakkói Conrad-fesztivál
2014.10.20. 19:00
Több kiváló szakmunkásra van szükség
2014.10.20. 18:30
Ünnepi műsor a Magyar Színházban
2014.10.20. 18:30
Előkerült Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete
2014.10.20. 18:30
Az érintetteket valószínűleg már értesítették a kitiltásról
2014.10.20. 18:20
Hajas Laci: Tetszik nekem, hogy egyenruhát viselnek
2014.10.20. 18:00
Bridges of Souls a Müpában
2014.10.20. 18:00
Készül a lerombolt New York-i templom utódja
2014.10.20. 18:00
Múzeumba került a rekorder szarvasgomba
2014.10.20. 17:30
Interetnikai színházi fesztivál
2014.10.20. 17:30
Tagság a Demokráciák Közösségében
2014.10.20. 17:30
Zséda: Nagyon jól éreztem magam ebben
2014.10.20. 17:30
1956-os emléktáblát avattak a Szent Imre kórháznál
2014.10.20. 17:18
Cél a World Tour-döntő
2014.10.20. 17:03
Lázár: Amerika, segíts!
2014.10.20. 17:00
Az 56-osok terén látható a Nemzeti Múzeum gömbsátra
2014.10.20. 17:00
Kiutasítottak a lefátyolozott arab nézőt a párizsi operából
2014.10.20. 17:00
Szabálytalanul működő önkormányzati társulások
2014.10.20. 16:40
Berki Krisztián: sokan szeretnének rám hasonlítani
2014.10.20. 16:30
Áprilisra várja második gyermekét Vilmos herceg és Katalin hercegnő
2014.10.20. 16:30
Lángoló polgármesteri hivatal
2014.10.20. 16:07
Nyakunkon a meteorzápor - jönnek az üstökös darabjai
2014.10.20. 16:00
Ötéves a Puskás-díj
2014.10.20. 16:00
Tizenkilenc embert vett őrizetbe a rendőrség Zágrábban
2014.10.20. 16:00
A tiltakozó diákok visszautasítják a "külső erők" befolyásának vádját
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
254.26

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Ana szívesen ledobja magáról a textilt
Nem kell kétszer mondani neki és máris megmutat magából mindent.
Bemutatjuk az érzéki Tamarisst
Mindene a helyén van, már csak egy valami hiányzik belőle...
A nyár utolsó pillanatai
Szilvi kihasználja az utolsó meleg napok sugarait.