2014. október 02. csütörtök | 40. HÉT | 275. NAP | 14:33 | PETRA, BERENGÁR

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Iható oxigén A színek jelentései Felsőfokon gyógyítók Öngyógyító technikák Kovácsovics Fruzsina új élete Gyógyító masszázs Salátaturmix és iható oxigén: így szépül a királynő
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.10.02. 14:30
Hien nem bíz semmit a véletlenre
2014.10.02. 14:20
Szijjártó: Magyarország sokat merít a német példából
2014.10.02. 14:10
"Eddz együtt a bajnokokkal!"-program
2014.10.02. 13:54
Ítélet a Széchenyi hitelszövetkezet ellen
2014.10.02. 13:48
A balesetveszély ellenére járművek közlekednek a Lánchíd utcában
2014.10.02. 13:45
Moscovici: nincs több lehetőség Európa számára
2014.10.02. 13:40
Pataky Attila újból megnősül
2014.10.02. 13:38
A Magyar Nemzet látomása
2014.10.02. 13:32
Hat magyar galéria a bécsi képzőművészeti vásáron
2014.10.02. 13:20
Egyre kiélezettebb a helyzet Honkongban
2014.10.02. 13:15
Dushebaev lehet a szövetségi kapitány
2014.10.02. 13:10
LMP: Budapest a korrupció fővárosa lett
2014.10.02. 12:50
Novák Angéla: patakban kell hajat mosni
2014.10.02. 12:41
Vádat emeltek a mesztegnyői plébános felételezett kirablói ellen
2014.10.02. 12:41
Megkezdődött a szakmák Európa-bajnoksága
2014.10.02. 12:36
Bestseller az iskolai erőszakról
2014.10.02. 12:28
Iható oxigén
2014.10.02. 12:26
Eljárás az ukrán katonai vezetés több képviselője ellen
2014.10.02. 12:00
Kiszel Tünde ötpercenként hívogatja lányát
2014.10.02. 11:56
Gyengült a forint
2014.10.02. 11:50
Vádat emeltek a gyermekgyilkos nő ellen
2014.10.02. 11:37
Duplán is fizettethető a reklámadó
2014.10.02. 11:37
Diósgyőrbe utazik a Ferencváros
2014.10.02. 11:32
Észt ékszerek a Toldi moziban
2014.10.02. 11:05
Fésűs Nelly kislánya korábban érkezik
2014.10.02. 10:01
Népzenészek találkozója
2014.10.02. 09:57
Jelöletlen zöldséget foglalt le a Nébih
2014.10.02. 09:55
KSH: megélénkült a külkereskedelmi áruforgalom júliusban
2014.10.02. 09:49
A színek jelentései
2014.10.02. 09:40
Vigyázat! Felforrósítjuk a hangulatot
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
256.45

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Vigyázat! Felforrósítjuk a hangulatot
Tízből tízes mindkét amazon, együtt pedig húszasok!
A hét bejárónője
Lucy, minden munkát megcsinál a háznál, és még túlórázni sem rest.
Julianna már a télre készül
Vállára omló hajfürtjei és gyönyörű barna szeme, elveszi minden férfi eszét.