2014. október 31. péntek | 44. HÉT | 304. NAP | 10:04 | FARKAS, CSEKE

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Brózik Klári fakanalat ragadott Egészséges és finom Királynőből műsorvezető A Coca-Colával küzdenek a gyermekelhízás ellen Kézenfekvő megoldás lábainknak Ébresszük fel alvó kapillárisainkat! Európai Ifjúsági Cirkuszfesztivál: közönségdíjas a magyar páros
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.10.31. 10:00
Folytatódik az OTS pere
2014.10.31. 09:55
Így készíthetsz töklámpást
2014.10.31. 09:49
Fontos mérkőzés előtt a Győr
2014.10.31. 09:40
Javította pénzügyi eredményét az IAG
2014.10.31. 09:30
Mától drágább a gázolaj
2014.10.31. 09:29
Orbán: nincs veszélyben a magyar energiaellátás
2014.10.31. 09:28
Halálra gázoltak egy kerékpárost Szolnokon
2014.10.31. 09:26
Branford Marsalis: a számok érzelmi üzenetét akarom átadni
2014.10.31. 09:25
0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak szeptemberben
2014.10.31. 09:18
A számok érzelmi üzenetét akarom átadni
2014.10.31. 09:06
Kilencezren keresik az elrabolt mexikói diákokat
2014.10.31. 09:01
Sírmegváltás, temetői szolgáltatások
2014.10.31. 08:40
Mókus egészen közelről - Videó
2014.10.31. 08:34
Internetadó: meghátrált a kormány
2014.10.31. 08:30
Hajdú B. István már munkába is állt
2014.10.31. 08:13
Emelkedett a gázolaj ára
2014.10.31. 07:41
Kilencezren keresik az elrabolt mexikói diákokat
2014.10.31. 07:40
Többnyire erősödött a forint
2014.10.31. 07:39
Másfél milliárd dolláros hitelszerződést kötött a Mol
2014.10.31. 07:20
Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét alakították ki Makón
2014.10.31. 07:06
A top 15-ben szeretne zárni Miklós Edit a világkupaszezonban
2014.10.31. 06:55
Charlie Sheen szakított menyasszonyával
2014.10.31. 06:51
Önnél a durbincs, a kecsege, vagy a galóca a favorit?
2014.10.31. 06:30
Embermentő magyarokról konferenciáznak a KKI-ben
2014.10.31. 06:03
Mága Zoltánnal készít műsort egy amerikai köztévé
2014.10.31. 05:40
Milliós ösztöndíjat alapított egy kínai milliárdos pár a Yale-en
2014.10.31. 05:16
Iokaszté királynéval vendégszerepel Szatmárnémetiben a Csokonai Nemzeti Színház
2014.10.30. 22:50
Háromszázmillió okostelefon a piacon
2014.10.30. 22:35
Szivárvány és zártajkú vakondgyíknak örülnek a tudósok
2014.10.30. 22:19
2015 a külhoni magyar szakképzésé lesz
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
256.75

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Jessica a szőke hercegnő
Maximális kényeztetéshez szokott, de azért őt sem kell félteni.
Vidéki kislány
Egy vidéki falucskában is lehet izgalmas a nap, ha éppen Heidi szomszédságában lakik az ember.
Hétvégén ha felmegyünk a hegyekbe
No persze nem csak a kilátás volt gyönyörű, hanem Cecill is.