2014. augusztus 20. szerda | 34. HÉT | 232. NAP | 22:28 | ISTVÁN, VAJK

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Ne ölelgesse a medvetalpat, mert meg is vakulhat! Több szerepes anyuka Végre! Allergiásoknak nyílik kávézó Bécsben Mire jó a hagyma? A Szinek szimbolikája Tejet igyon sör helyett, ha jól akar aludni! Új időszámítás
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.08.20. 22:22
Az ukrán főügyész az oroszokat megbüntettetné
2014.08.20. 22:02
Virágba borult egy Trabant is Debrecenben
2014.08.20. 21:42
Kozma Dominik negyedik lett
2014.08.20. 21:32
Itt van az ehető LEGO!
2014.08.20. 21:22
Megfulladt a jeges vizes kihívás egyik kitalálója
2014.08.20. 21:04
Négy lefejezett holttestet találtak Egyiptomban
2014.08.20. 20:43
Benedict Cumberbatch lesz Sir Kán hangja
2014.08.20. 20:24
Berlin és Róma is kész fegyverszállítással támogatni a kurdokat
2014.08.20. 20:04
Bemutatták a pékszövetség ünnepi kenyerét
2014.08.20. 19:58
Indulnak a bankperek
2014.08.20. 19:40
Meg lehet tartani a tűzijátékot Budapesten
2014.08.20. 19:23
Szárnyal a Bank of China
2014.08.20. 19:04
Szeptemberben eldől ki készíti a szabadkai vérengzés emlékművét
2014.08.20. 18:44
Még két érem az ifjúsági olimpiáról
2014.08.20. 18:25
Kína beszélne a Vatikánnal
2014.08.20. 18:20
Hiába próbálkoznak, Vajna Timi szereti férjét
2014.08.20. 18:04
Ne ölelgesse a medvetalpat, mert meg is vakulhat!
2014.08.20. 17:45
Semjén: nem leszünk gyarmat
2014.08.20. 17:24
Nincs ebola Ausztriában
2014.08.20. 17:04
Átvette a Szent István Rend kitüntetést Kertész Imre
2014.08.20. 16:45
Rábólintott a vízexport tilalmára a szlovák kormány
2014.08.20. 16:24
Ismét lesz felsőoktatás Salgótarjánban
2014.08.20. 16:05
Botka: a szabadságnak és a demokráciának mostanra Szeged a végvára lett
2014.08.20. 15:59
Előre elcsalt választás
2014.08.20. 15:44
Lassult a csökkenés
2014.08.20. 15:25
Több szerepes anyuka
2014.08.20. 15:25
Sporttörténelmet írt a baranyai páros
2014.08.20. 15:15
Híres csajszik, aki megkérték pasijuk kezét
2014.08.20. 15:08
Kenyeret osztott a polgármesterjelölt
2014.08.20. 14:51
Ötezer jegy elkelt az északírek elleni meccsre
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
259.24

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Jessa az amerikai szépség
Magas, szőke és kék szemű. Kell ennél több? Ha igen, akkor nézd végig a fotósorozatot.
Ilyen egy igazi lánybúcsú
Ezek a lányok tudják, hogy mit kell csinálni ha a chip and dale fiú nem ér rá.
Aki szép az szép
A bájos Sophie igazi természetes szépség. Most meg is mutatja magát tetőtől talpig.