2014. november 24. hétfő | 48. HÉT | 328. NAP | 22:22 | EMMA, FLÓRA

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Az igazi Sarka Kata A ráncoknak fújtak! Őssejt aktiválás gyógynövényekkel Szélütés: kampányba kezdtek a korai felismerésért Még 42 felsőoktatási intézményben lesz véradás a szemeszterben Így aludj fél órával többet! "Engem az éltet, hogy ott van a közönség!"
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.11.24. 22:20
Erdogan: Szíszi nem törvényes elnöke Egyiptom
2014.11.24. 22:10
Először látta az óceánt a 100 éves asszony
2014.11.24. 22:00
A Fidesz számított arra, hogy MSZP marad
2014.11.24. 21:41
Kétezer szombathelyi lakásban szünetel a távfűtés
2014.11.24. 21:30
A szakértői rendszerről tanácskozott a Kúria
2014.11.24. 21:20
Kassai vezeti az Arsenal-Dortmund összecsapást
2014.11.24. 21:10
A humor forrását vizsgálták az agyban
2014.11.24. 21:00
Az önkéntes munkát népszerűsíti az Emmi
2014.11.24. 20:50
Ő lett a világ legszebb muszlim nője
2014.11.24. 20:40
Szöulból keddre várják a külképviseleti urnát
2014.11.24. 20:33
Sima pécsi siker Szekszárdon
2014.11.24. 20:30
Megvertek egy taxist Budapesten
2014.11.24. 20:15
Alkoholra szórja el pénzét a lottómilliomos
2014.11.24. 20:00
Postán kapott mérget a cseh belügyi és a pénzügyi tárca vezetője
2014.11.24. 20:00
A fideszes szavazóknak is "elegük van"
2014.11.24. 19:30
Tízmilliárdokat veszít az ország, de ez nem végzetes
2014.11.24. 19:30
Az elmúlt ciklusok állami beruházásait vizsgálná a Jobbik
2014.11.24. 19:20
Szakított a sztárpár
2014.11.24. 19:00
Le Pen pártja egy cseh-orosz banktól kapott több millió eurós kölcsönt
2014.11.24. 19:00
Kormánytagok és képviselők is támogathatók közpénzből januártól
2014.11.24. 18:40
"Víz alatti Pompejit" tártak fel görög régészek
2014.11.24. 18:30
Terrorellenes törvényi szigorításokat jelentett be a brit belügyminiszter
2014.11.24. 18:30
Az Y-GEN lett az Együtt ifjúsági szervezete
2014.11.24. 18:20
Dokumentumfilm-fesztivál a visegrádi országokról
2014.11.24. 18:10
A magyar piac nem tudta kihasználni a kedvező hangulatot
2014.11.24. 18:00
Litvánia páncélrészeket fog szállítani az ukrán hadseregnek
2014.11.24. 18:00
A nemzeti parki területek negyede kerülhet az NFA-hoz
2014.11.24. 17:48
Egy orvos az ebola első olasz betege
2014.11.24. 17:30
A finn elnök nem ellenzi hazája NATO-csatlakozását
2014.11.24. 17:30
A tudomány ünnepe
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
253.27

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Zoe már a telet idézi
Nem fázós a kislány. Nincs mit tenni, ez van ha ha fűt valakit a tűz belülről.
Lina az extrém csábító
Nem semmi tetkók, és megannyi más. A bájos arc mögött egy igazi extrém személyiség rejtőzködik.
Dorina a mosoly bonbon
A mindig vidám Dorina, akkor sem jön zavarba, ha meg kell szabadulnia minden ruhadarabjától.