2014. december 19. péntek | 51. HÉT | 353. NAP | 15:19 | VIOLA, BONIFÁC

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Rekord tekerés Egészségesen a karácsonyi készülődés során Ünnepek betegség nélkül! Végh Judit új szerepben Hagyományos vagy egészséges karácsonyi menü? Karácsonyi ajándékok 10 perc alatt? Vissza a hagyományokhoz
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.12.19. 15:00
Internetes csalás
2014.12.19. 14:30
Marad a kedvező trend a keresetekben
2014.12.19. 14:00
Másfél éve erősödik a kiskereskedelem
2014.12.19. 13:30
Nemzedékváltásra van szükség a politikában
2014.12.19. 13:00
Tizennégymillió könyvet készítettek idén az Alföldi Nyomdában
2014.12.19. 12:30
Két vádlott esetében az ügyészség elfogadta az ítéletet
2014.12.19. 12:24
Brüsszel: az EU egységesen nem tesz semmit
2014.12.19. 12:10
Lilu: Dávid hisz a Jézuskában
2014.12.19. 12:00
Tengeri megfigyelő hálózatot épít Kína
2014.12.19. 12:00
Tíz százalékkal nőtt a DHL Magyarország forgalma
2014.12.19. 11:30
Nagykövetségeket zár be Belgium
2014.12.19. 11:30
2,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset
2014.12.19. 11:00
Erősödött a rubel
2014.12.19. 11:00
Gyorsult a fogyasztás növekedése
2014.12.19. 11:00
Erzsébet királynő lemondását várják?
2014.12.19. 10:54
Göncz László A csoda című művéből készült hangjáték
2014.12.19. 10:52
Lazovic nem játszhat az elődöntőben
2014.12.19. 10:30
A Hamász megkezdte az alagutak helyreállítását
2014.12.19. 10:30
Gyorsult a fogyasztás növekedése
2014.12.19. 10:10
Milliókért néz ki ilyen borzalmasan
2014.12.19. 10:00
Emelkedéssel nyitott a kereskedés Európában
2014.12.19. 10:00
Ötmilliárd forint adót csaltak el
2014.12.19. 09:47
Felborult egy autó az M5-ös autópályán
2014.12.19. 09:30
A prefektus akadályozza meg a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működését
2014.12.19. 09:30
Az MSZP-nek a helyi közösségek szószólójának kell lennie
2014.12.19. 09:20
Beismerte bűneit a pedofil sorozatsztár
2014.12.19. 09:07
Sportcsillagok Gálaestje
2014.12.19. 09:00
Debrecenben hozzák létre az indiai Ajurvéda Akadémia európai központját
2014.12.19. 08:57
Szokatlan cicaharc a Fideszben
2014.12.19. 08:53
Emelkedést várnak a szakértők
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
261.35

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Alice igéző mosolya
Hatalmas szemek, mosolygó arc és nem mellesleg páratlan alak. Ő Alice, akin mindenkinek megakad a szeme.
A nyár utolsó képei
Zuzi imád a víz közelében tartózkodni és ilyenkor még a bikinit is ledobja magáról.
Sapphira a vizek királynője
Jaj úgy élvezem én a strandot!