2015. április 27. hétfő | 18. HÉT | 117. NAP | 10:59 | ZITA, MARIANN

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
A makói hosszúgyökér eredetvédelmet kapott Mehetnek ugrálni a WestEnd tetejére Már csak ötezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Séta a Lánchídon a Parkinson-kór betegeiért Kétszáznál több fellépőt hoz az idei VOLT Ha szereted az animét, itt a helyed: Tavaszi MondoCon Budapesten Főszerepben a paprikás csirke
FRISS HÍREK Több friss hír »
2015.04.27. 10:40
Fucsovics a 151. helyen
2015.04.27. 10:20
Szűk sávban mozgott a forint
2015.04.27. 10:20
A felsőoktatás átalakítása a jövő héten a kormány elé kerülhet
2015.04.27. 10:20
Az ázsiai piacok vegyesen zártak
2015.04.27. 10:16
Főembereit rúgja ki Orbán
2015.04.27. 10:13
Az OTP web-fizetési rendszere akadozott
2015.04.27. 10:10
Mága Zoltán sztárelőadók közreműködésével szólaltat meg világsikerű filmzenéket
2015.04.27. 09:50
Az Aquaprofit-Nagykanizsa sakkcsapata nyolcadszor bajnok
2015.04.27. 09:40
Az elemzők emelkedésre vagy stagnálásra számítanak
2015.04.27. 09:40
A menekültproblémának az unió nem okozója, hanem elszenvedője
2015.04.27. 09:40
Rövidesen megérkeznek a helyszínre a Baptista Szeretetszolgálat segítői
2015.04.27. 09:08
Amia a tengerparton
2015.04.27. 09:00
Példátlan, hogy egy volt kormányfő cége vizsgálja az uniós költéseket
2015.04.27. 09:00
Erősödött a forint
2015.04.27. 09:00
Huszonnégy magyarral még keresik a kapcsolatot Nepálban
2015.04.27. 08:35
Hatmilliárd forintnyi álszent pökhendiség
2015.04.27. 08:31
Tűz ütött ki egy Aranykéz utcai mélygarázsban
2015.04.27. 08:24
A képviselők szavazásokat készítenek elő
2015.04.27. 08:23
Legkevesebb 24 kínai állampolgár halt meg a nepáli földrengésben
2015.04.27. 08:22
A konjunktúraindex negyedik hónapja stagnál
2015.04.27. 08:10
A szürke ötven árnyalata: itt a folytatás!
2015.04.26. 22:00
Varga Miklós második lett a belgrádi ökölvívótornán
2015.04.26. 21:41
Siklóernyőst mentenek Pilisborosjenőnél
2015.04.26. 19:45
Nagy csatában nyert az MTK
2015.04.26. 19:30
Az ügyfelek teendője most az, hogy ellenőrizzék az adatokat
2015.04.26. 19:15
Friderikusz Sándor magányos?
2015.04.26. 19:00
Győzelem Egyiptom ellen
2015.04.26. 18:40
Több millió dollárnyi kárt okozó hitelkártyahamisítókat fogtak el
2015.04.26. 18:18
Ezért nem kiszámítható a gazdaság
2015.04.26. 16:45
Németország nem kér Putyin farkasaiból
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
290.08

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Bianca a parton
Nincs is jobb, mint egy kellemes kis tengerpart ahol az ember azt csinálhat amit vsak akar.
Amia a tengerparton
Van ahol már javában tombol a nyár.
Paula a sportok szerelmese
A konditerem az egyik kendvence, ha teheti minden szabadidejét itt tölti.