2014. szeptember 01. hétfő | 36. HÉT | 244. NAP | 22:57 | EGON, EGYED

Ínycsiklandó fotók az ország tortájáról - itt a recept is

2012. augusztus 20. | 10:53
A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön mindenki megkóstolhatja, országszerte több mint százötven cukrászdában, valamint augusztus 19-20-án a budai rakparton, a Magyar Ízek Utcájában.

Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók 3 db 16 szeletes tortához:
Tésztához: tojásfehérje 1,6 kg, kristálycukor 1 kg, darált hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg, édes morzsa 0,2 kg, hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg, egy citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 C-fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár egy-két nappal előre kisüthetjük a masszát.

Krém: tej 1,8 liter, cukor 0,39 kg, kukoricakeményítő 0,21 kg, tojás sárgája 9 db, vaníliarúd 1 db, tejszínhab 0,75 kg (35 százalékos állati)

Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál (mint például a zselatin, lékötő stb.). A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlanak a cukrászok.)

Almatöltelék: reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) 1,5 kg, vaj 0,15 kg, cukor 0,15 kg, őrölt fahéj 1,5 dkg, citrom 2 db

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, két citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.

Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani).

Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot.

Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.

Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.

A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.

A kész tortát tizenhat szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.


Forrás: STOP/cukraszat.net   |   STOP

címkék
augusztus 20


a rovat további hírei
Vegák, fesztiválra! A magyar térrendezés Őssejtekkel az öregedés ellen Édességgel a csoki ellen Borászok uralják el a Szent István teret Moletten is divatosan Diétás italok vagy a cigi
FRISS HÍREK Több friss hír »
2014.09.01. 22:30
Lezárult a a nyomozás a nyelvvizsgabotrány ügyében
2014.09.01. 22:30
Titokban megnősült a sármos híradós
2014.09.01. 22:00
Meg kell becsülni a felzárkóztatást segítőket
2014.09.01. 21:44
Az MKB értékesítette romániai érdekeltségét
2014.09.01. 21:42
US Open: Bíró André sikere
2014.09.01. 21:40
Kinek fáj a lábon lövés?
2014.09.01. 21:40
Gáspár Zsolti: azt hittük Győzi beleszeretett példaképébe
2014.09.01. 21:39
Romániáé lehet a regionális fejlesztésért felelős biztosi tisztség
2014.09.01. 21:30
2300 mintavállalkozás
2014.09.01. 20:50
Détár Enikő: Nem szekáltam, hogy fogyjon le
2014.09.01. 20:30
Jönnek az új civil pályázatok
2014.09.01. 20:10
Törvénysértő kampányolással vádolják a baloldalt
2014.09.01. 20:00
Méhek támadtak a világsztárra!
2014.09.01. 19:30
Az ERÖV Zrt. tizenöt évre kapott működési engedélyt
2014.09.01. 19:10
Így még biztos nem láttad Dukai Reginát
2014.09.01. 19:00
Párhuzamos tanévet indít az MSZP
2014.09.01. 18:30
27 ezer diák tanul az agrárszakképzésben
2014.09.01. 18:20
Megható videó egy kisfiú visszatéréséről
2014.09.01. 18:00
Bővítés nélkül nincs erős Európa
2014.09.01. 17:52
Karsai csak az igazságot keresi?
2014.09.01. 17:31
További négy pénzintézet ügyében halasztott a bíróság
2014.09.01. 17:30
Zámbó Krisztián a családi címert varratta mellkasára
2014.09.01. 17:30
Jelentős anyagi teher az iskolakezdés
2014.09.01. 17:00
Online Oktatási Centrummal bővült az Óbudai Egyetem
2014.09.01. 16:44
Elérte a 15 milliós utasszámot a Wizz Air
2014.09.01. 16:42
Újjáépítik a Haiyan tájfun által lerombolt templomokat a Fülöp-szigeteken
2014.09.01. 16:40
Kisbabaként él a férfi!
2014.09.01. 16:38
A legmodernebb mobil technológiát hozza magyarországi fejlesztésekhez a Huawei
2014.09.01. 16:30
Nőtt a forgalomba helyezett autók száma augusztusban
2014.09.01. 16:00
Moszkva fokozza a nyilvános nyomásgyakorlást Kijevre
TOP HÍREK
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
260.73

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.
Claudia kitárulkozik
Sokáig fontolgatta, hogy megmutassa a kendőzetlen valóságot, de végül beadta a derekát és minden mást is.
Vörös, Barna, Fekete
Így kell kinéznie egy valóban lazító és a zsigerekig hatoló masszázsnak.