2014. április 19. szombat | 16. HÉT | 109. NAP | 19:07 | EMMA, EZÉKIEL

Levessel gyorsan fogyhat

2012. július 17. | 18:18
A magyar konyha egyik alapétke a leves. Segítségével könnyen megszabadulhatunk a fölösleges kilóktól. Ha ez a cél, ne első fogásként tálaljuk, hanem a leves maga legyen a főétel, hússal, hallal, sok zöldséggel, változatosan.

1.nap

Ebéd: Húsgombócleves (315 kcal)
Összedolgozunk 8 dkg darált marhahúst egy tojásfehérjével, 2 ek zsemlemorzsával, 2 tk felaprított hagymával, sóval, borssal, és kis gombócokká formázzuk. Megtisztítunk, apróra vágunk 10 dkg brokkolit, 10 dkg pórét, egy répát, és 4 dl zöldséglevesben felforraljuk. Beletesszük a húsgolyókat, felforraljuk. Belekeverünk 5 dkg fagyasztott zöldborsót, még két percig főzzük.

Vacsora: Minestrone leves (245 kcal)
Feldarabolunk két paradicsomot, egy szál zellerszárat, 10 dkg zöldbabot (ez lehet fagyasztott is). Felaprítunk egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, és 1 tk olajon megpirítjuk. Felöntjük 4 dl zöldséglevessel, beletesszük a zöldségeket, és kakukkfűvel ízesítjük. 10-12 percig főzzük. Belekeverünk 10 dkg főtt, fehér babot (konzerv), és összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk 1 tk parmezánnal.

2.nap

Ebéd: Borscs marhahússal (320 kcal)
Kis kockákra vágunk 8 dkg marhahúst. Megtisztítunk, feldarabolunk egy kis céklát, egy sárgarépát, 5 dkg zellert, egy burgonyát és 10 dkg póréhagymát. Megpirítunk 1 tk olajon egy kis fej felaprított hagymát, felöntjük 4 dl zöldséglevessel, beletesszük a húst, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Beletesszük a zöldségeket, és roppanósan puhára főzzük. Elkeverjük 1 ek joghurttal.

Vacsora: Paradicsomos tökkrémleves (277 kcal)
Feldarabolunk 25 dkg megtisztított tökhúst és három meghámozott paradicsomot. Apróra vágunk egy fej hagymát, megpirítjuk 1 tk olajon. Rászórjuk a tököt, a paradicsomot, és felöntjük 2,5 dl vízzel. Hozzáadunk fél zöldségleveskockát, és tíz percig főzzük. Botmixerrel péppé zúzzuk. Egy szelet rozskenyérre szórunk 1 dkg reszelt ementáli sajtot, a sütőben megpirítjuk, és darabokra vágjuk. A levesre szórjuk.

3.nap

Ebéd: Zöldséges halleves (281 kcal)
Kis darabokra vágunk egy burgonyát, egy zöld húsú paprikát, két hámozott paradicsomot. Leöblítünk 10 dkg tengeri halfilét, és falatnyi kockákra vágjuk. Felaprítunk egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, és 1 tk olajon megpirítjuk. Felöntjük 4 dl zöldséglevessel, hozzáadjuk a burgonyát, a paprikát, a paradicsomot, és tizenkét percig forraljuk. Belekeverjük a halat, négy percig főzzük, és tálaljuk.

Vacsora: Paradicsomos leves (250 kcal)
Apróra vágunk 5-5 dkg sárgarépát, zellert, pórét. Felaprítunk egy kis fej hagymát, egy kis gerezd fokhagymát, és 1 tk olajon megpirítjuk. Felöntjük 2,5 dl zöldséglevessel, belekeverjük a zöldségeket, és nyolc perc alatt puhára főzzük. Hozzáadunk fél konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt, és felforraljuk. Beleszórunk 2,5 dkg levestésztát, és kb. öt percig főzzük. Petrezselyemmel ízesítjük.

Tipp:
Reggelihez készítsen müzlit 3 dkg zabpehelyből, egy körtéből, egy mandarinból, 1,5 dl natúr joghurtból, amit ízesítsen 1 tk mézzel. Keverje össze, és frissen fogyassza. Nem baj, ha a gyümölcsöket néha váltogatja. (245 kcal)

Zöldség, gyümölcs
A szervezetnek naponta szüksége van legalább 60 dkg zöldségre és gyümölcsre, hogy egészséges maradjon. Ezt öt alkalomra szétosztva érdemes elfogyasztani. Ha elkészíti ezeket a leveseket, és megeszi a reggeli müzlit, és még egy almát, pontosan ezt a mennyiséget eszi meg.

A jó alakért
A főzéshez használjon zsírszegény alapanyagokat. Válasszon sovány húsokat, tejtermékeket. Ezek elegendő fehérjét tartalmaznak, és gondoskodnak arról, hogy a zsírpárnák tűnjenek el, és ne az izmok. A zöldségek, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák biztosítják a megfelelő vércukorszintet, fokozzák az anyagcserét, és elégetik a zsírtartalékokat.

Telítetlen zsírsavak
Az értékes és nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavak a növényi olajokban és a zsírosabb halakban, valamint a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók. Védik a szívet, segítenek abban, hogy az erekben megszűnjenek a lerakódások. Emellett az immunrendszert is támogatják. Ezért a levesek készítéséhez használjon olívaolajat vagy repceolajat, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A zöldségeket ne főzze péppé, maradjanak roppanósak.


Forrás: STOP/Fanny   |   STOP

címkék
diéta, fogyókúra, leves


a rovat további hírei
Családi húsvét az Esterházy-kastélyban Ha csak tíz perce van a frizurára... Csak nyugodtan, semmi kapkodás Bioborok csatáztak a Hortobágyon Próbálta már a mosható cipőt? A legolcsóbb, legegyszerűbb vérnyomáscsökkentő Teltházzal tér vissza a Kispál a Fishingen
címlap »
fotó, videó »
Csillag Lilla horoszkópja »
Sztárklikk »
Több mint TestŐr »
STOP friss Több friss hír »
STOPlista
1/5
CHF / HUF
251.53

szavazás
A Fidesz-KDNP tarol majd az EP-választáson is?
Biztosan Valószínűleg Fogalmam sincs Talán nem Biztos nem
címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Fotó: dromm
A formás combok egy kerek tompornál futnak össze - Fotók 18+
Monica popsiján különösen jól áll ez a tanga.
Fotó: danni
Punci-lefety felsőfokon - Fotók 18+
Csak egy nő tudja igazán, hogy mire vágyik egy másik nő.
Fotó: hollyrandall
Tágra nyílt szeméremajkak - Fotók 18+
Spencer igazi nagypályás bombázó.