2015. július 31. péntek | 31. HÉT | 212. NAP | 11:25 | OSZKÁR, BATÓ

Wasabi - látványos étterem a csillogó futószalag nyomasztó szorításában

2008. szeptember 19. | 12:04
Voltunk már régebben Wasabiban, és igazán kellemes emlékeink maradtak. Most nyílt egy vadonatúj példány a MOM Parkban, gondoltam ideje újra végigélvezni, mekkorát fejlődött a műfaj. Sőt, maga az étterem is, hiszen ha immár a negyediket nyitják, igazán sikeres lehet. Mi mást is remélhetne az ember, még szebbet, még többet, még jobbat...

Az elsőt meg is találtam, ugyanis az új Wasabi igazán nagyon mutatós. Sőt, a maga letisztult japános stílusában, nemes anyagaival, egyszerű vonalaival tényleg szép látvány. Jó nézni, öröm besétálni.

Nem kevésbé látványos az üvegfalú konyhától (kiinduló, majd ugyanoda visszatérő) az egész éttermen végigvonuló emeletes futószalag, és az azon látható mozgó ételkiállítás. Elegáns, nagyvonalú, higiénikus és még a gyakorlati válogatást is stílusosan segíti elő. Nem csoda, ha mellé ültünk, és az önkiszolgáló menüt választottuk. Ára hétköznap este: 4790 Ft. Kétségtelenül nem elhanyagolhatóan csekély összegecske, azonban a színvonalasabb fővárosi éttermi árak átlagához képest nem is kiugróan magas, főleg ha a választék és a minőség is olyan színvonalas, mint amilyet a hely külleme, jellege ígér.

A személyzet is ígéretes, az italkínálat is, és izgalmas sake calpiko koktélt iszunk, meg igazi Old Jamaica gyömbérsört, mely az este egyik legnagyszerűbb felfedezése, sőt egyenesen élménye. És rávetjük magunkat a futószalagra. Először persze szédülten nézzük a zavarba ejtő kínálatot, és azt sem tudjuk, mivel kezdjük, mivel folytassuk, sőt hogy egyáltalán mi micsoda lehet. A felszolgálók azonban nagyon kedvesen és szakszerűen mindenről felvilágosítanak. Tudományos alapon kezdjük tehát felépíteni a menüsorunkat.

Először a hidegek, majd a melegek, de vigyázunk, hogy - a látványilag nem mindig megkülönböztethető - édességeket (akár hideg akár meleg) mindenképpen a végére hagyjuk. Így aztán kezdünk közelebbi ismeretségbe kerülni az ételekkel, előbb a futószalagon behatóbban szemlélve, majd némi habozások után onnan kiválasztva, kiemelve, egészen magunkévá téve. Olyan lehet ez, mint a szerelem, és így utólag visszagondolva a közelebbi, komolyabb ismerkedést talán az utolsó lépés előtt kellett volna abbahagyni, akkor ugyanis a kellő távolság fenntartásával akár még lelkesen lángolhatott volna tovább...

Innentől kezdve azonban, ami eddig messziről olyan szépnek tűnt, közelebbről sajnos már nem egészen úgy nézett ki. A messziről oly hatalmasnak látszó választék közelebbről szintén nem mutatta már magát annyira szerteágazónak. És minél közelebb merészkedtünk egymáshoz, az ételek annál kevésbé voltak kívánatosak. Mi persze merészkedtünk...

Kezdtük hagyományosan a sushikkal. Valóban van pl. lazacos, tintahalas, rákos, tonhalas, azaz sokféle, azonban csak éppen a dolog lényege hiányzik. De az nagyon. A frissesség. Szegény sushik (a maki, és a nigiri is) olyan fáradtan, bágyadtan kókadoznak a tányéron. Megkóstolva sajnos csak fokozódik az érzés. Nem is adják azt az élményt, amiről tulajdonképpen maga az egész műfaj szól(na). Sőt az egész japán konyhaművészet, melynek alapeleme a fantasztikus, szinte mellbevágó frissesség. Itt azonban - láthatólag - kissé, vagy talán nem is kissé, túljáratják szegényeket. Mármint a futószalagon. Ottlétünk alatt - volt időnk megfigyelni - csak keringőznek, jönnek-mennek az istenadták, és ha nincs elég vendég, aki sebesen lekapkodja őket, akkor bizony ott, a szalagon kerülnek könyörtelen időskori végelgyengülésbe. Így aztán a legtöbb sushi esetében még csak azt sem tudtuk megállapítani, hogy a sajnálatos állapotukról mennyire tehet az alapanyagokért és a készítésükért felelős konyha, vagy talán csakis a végtelenített keringőzés okozta tetszhalál. Vagy esetleg egymás hatását erősítik. Sőt rontják.

Jöttek aztán mindenféle más dolgok is. Kimcsi, wok, saláták (pl. majonézes), meg mindenféle húsok, melyek a lehető legnagyobb liberális rugalmassággal sem tekinthetők a japán konyha szerves részeinek. Rájuk foghatjuk, mondhatjuk, hogy általános keleti, vagy távol-keleti étkek. Igazán helyhez vagy hagyományokhoz sem köthetők, hiszen olyan "generál" egzotikumok. Vagy talán inkább az, amit nálunk ilyen címen el lehet adni. Ez persze önmagában nem lenne baj, ha az étterem neve és teljes látványa, stílusa nem lenne annyira nagyon és egyértelműen japán, mely - mint tudjuk - egyáltalán nem közeli rokona a többi távol keleti konyhának. De mondhatjuk, a hiba bennem van, ha csupán ennyi alapján azt hiszem, hogy az étel is japán. Lépjünk is tovább, mert ettől még mindez akár jó is lehetne, sőt még a manapság divatos fúziós jelzőt is büszkén viselhetné.

A baj az, hogy nem jó. Hagyjuk, hogy az alapanyagok, az ízek és az ételek mennyire autentikusak. Azt viszont egyáltalán nem hagyhatjuk, hogy a legtöbb étel súlyosan, legtöbbször egészen a csöpögésig telítve van zsiradékkal. Rosszízű, nehéz, gusztustalan zsiradékkal. Mindez súlyosbítva a hosszú, lassú utazással... nem étvágygerjesztő. A legtöbbjük leginkább a Japánban az éttermek kirakatába kitett ételmintákra hasonlít, melyek igaz, hogy műanyagból készültek, de még mindig kívánatosabbak, mint némelyik ősrégen itt köröző aszott múmia.

Bár apró technikai részletnek tűnhet, de nagyon is komoly szempont, hogy a távol-keleti tányérokon mindig csakis olyan (kisméretű) darabkák lehetnek, melyeket pálcikával könnyen megfoghatunk, és egyetlen falat formájában vehetjük a szánkba. A Wasabiban, mintha erről teljesen megfeledkeztek volna, holott itt sem késsel, villával marcangolhatunk, hanem nagyon is távol-keleti pálcikákat adnak.

És ekkor meglátjuk az est fénypontjait. A rántott húst, és a sült krumplit. Persze keleti kajának álcázva, kistányéron, kis adagban. Ennyire közel lenne a magyar és a távol-keleti, vagy egyenesen a japán konyha? Nem gondoltam volna... Az viszont biztos, hogy aki mindezeket elkészíti, majd ráadásul örök időkre kiküldi a futószalagra, arra aztán semmilyen nemzeti konyha nem lehet büszke. Még fúziósan sem. A vendég, aki meg gyanútlanul bekerül a körfogásba, örülhet, ha nagyobb gyomorrontás nélkül megússza az izgalmasan vegyes "egzotikumokat".

Végül az édességekkel kísérletezünk. Vannak gyümölcsök. Licsit meg őszibarackot vélünk felismerni. Ilyen körülmények között persze igazán nem tudom megítélni mennyire friss élő gyümölcsök, azonban ha véletlenül azok is lennének, sikeresen látszanak konzervnek. Annak is olyan mértékben amortizált példányai, hogy nem vagyunk képesek rászánni magunkat a gyakorlati próbára, és inkább csendben feladjuk.

Mikor menjünk?

Ha véletlenül sem hisszük, hogy a Wasabi igazi japán. Ha egyáltalán nem ismerjük Ázsia konyháit és ízeit, és nem is akarjuk megismerni. Továbbá, ha soha nem hittük, hogy Ázsiában (vagy Japánban) kívánatos, friss, jóízű vagy akár ehető ételeket készítenek, mert itt ebben megerősítést nyerhetünk. Ha merő kalandvágyból mégis meg akarunk kockáztatni egy látogatást, csakis olyankor, amikor a Wasabi teljesen tele van, mégpedig nagyétkű népekkel, akik talán reményt adhatnak, hogy a futószalagételek kevésbé lestrapált állapotban, rövidebben körözzenek.

Wasabi Étterem
MOM Park, Budapest XII.ker. Alkotás út 53.


Szerző: dr.ink   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   STOP


a rovat további hírei
C+ fesztivál Gyenesdiáson Nyáron sem pihenünk! Vegetáriánus fesztivál Mi is az a veleszületett immunhiányos betegség? Ásványvízzel a jégkár ellen! Sári Évi életében mindennaposak a kihívások Jó választás a strand
építészet »
FRISS HÍREK Több friss hír »
2015.07.31. 11:20
Hétfőn kezdődik a jegyértékesítés a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre
2015.07.31. 11:00
Az új román zászlótörvény alapján a korábbi zászlóját fogadta el Kovászna megye
2015.07.31. 11:00
Szolnok megyében tizenegy településen fejlesztették a közösségi közlekedést
2015.07.31. 10:40
Kazah siker született a férfi vízilabdázóknál
2015.07.31. 10:40
Emelkednek a szállásárak a Sziget ideje alatt
2015.07.31. 10:20
A Szegedi Szabadtéri Játékokon a Tévedések vígjátéka
2015.07.31. 10:20
Erősödtek a fontosabb nyugat-európai indexek pénteken tőzsdenyitáskor.
2015.07.31. 10:20
Az LMP szerint több pénz kell a felsőoktatásnak, nem szétdarabolás
2015.07.31. 10:18
Rachel imádja verni
2015.07.31. 10:08
Száll a kakukk fészkére
2015.07.31. 09:58
Pozitív nyitásra számít a szakértő
2015.07.31. 09:51
80 éves Török Ferenc
2015.07.31. 09:48
A Vasúttörténeti Park fotópályázatot hirdet
2015.07.31. 09:45
Augusztus 1-jétől új szabályok lépnek életbe a menekültügyi eljárásokban
2015.07.31. 09:40
Hétfőn lesz Bobbi Kristina temetése
2015.07.31. 09:40
Az NGM arra kéri a NAV-ot, hogy alkalmazzon zéró toleranciát a szabálysértő alkalmazottakkal szemben
2015.07.31. 09:38
Augusztus 1-jén hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény
2015.07.31. 09:32
Migránsok százai próbáltak Franciaországból Nagy-Britanniába jutni a Csatorna-alagúton
2015.07.31. 09:00
A Jobbik szerint brutálisan megnőtt az alacsonyabb keresetűek adóterhe
2015.07.31. 08:20
Romonyán gyermekhospice-ház épül
2015.07.31. 07:40
Veszprém megújult tereit, épületeit átadták
2015.07.31. 07:00
Hiller István szerint több forrás kell a felsőoktatás átalakításához
2015.07.31. 06:00
Megújul Kecskemét egyik legszebb épülete
2015.07.31. 05:00
Az Emmi szerint önállóvá válhat az állatorvosi és az erdőmérnöki kar
2015.07.31. 04:00
Az LMP szerint a kormány végképp sebezhetővé tette a gazdaságot
2015.07.31. 03:00
A DK szerint szakmailag megalapozatlan a felsőoktatás tervezett átalakítása
2015.07.31. 02:00
Négy budapesti színház vezetésére írtak ki pályázatot
2015.07.31. 01:00
Az Emmi önkéntes munkát vállalóknak indított honlapot
2015.07.31. 00:00
Nagykanizsán közösen emlékeztek a pártok a roma holokausztra
2015.07.30. 23:20
A Mal Zrt. nem bővíti várpalotai hulladéklerakóját
TOP HÍREK
Orbánék megint hatalmasat hazudtak Hatalmas kormányzati kamu Orbán szembeköpte az erdélyi magyarokat Semjén Zsolt agya vizesedik Négy budapesti színház vezetésére írtak ki pályázatot Bódi Sylvi megint őrülten szexi! Fotó A londoni metróban sorozatgyilkos garázdálkodhatott évtizedeken át Az Ab kötelezheti a kormányt a nyitva tartás helyi szabályozására Egy csepeli óvoda udvarán világháborús bunkert találtak Tommy Lee Jonesszal forgatja Matt Damon az új Bourne-filmet Erre készül Gérard Depardieu Négyszáz katonát küld Afganisztánba Románia Orbán kívánsága miatt 2 milliárddal többe kerülhet a határzár Augusztus 1-jén hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény Az unió két magyar légiközlekedés-fejlesztési projektet is támogat Két fiatal izraeli férfit vádolnak a Kenyérszaporítás templomának felgyújtásával Az LMP szerint a kormány végképp sebezhetővé tette a gazdaságot Bosszút áll a Fidesz az elvesztett városokon A Fidesz nem engedné nyugdíjba a férfiakat 40 év után Nemzetközi edzőcentrum lesz a Kolonics Központból Az elmúlt negyedévben csak az MSZP támogatottsága nőtt A Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte az ombudsman Teljes az útzár Dunavarsánynál baleset miatt A Tárki szerint nem változtak a pártpreferenciák tavasz óta Magyar siker a gyorsíró-világbajnokságon L. Simon arcán vastag a bőr Az Emmi szerint önállóvá válhat az állatorvosi és az erdőmérnöki kar A Kézen Fogva Alapítvány megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő programja lezárult Az MSZP felszólította a kormányt, hogy az év minden napjára jusson ingyenes gyermekétkeztetés Járókeretét eldobva futott a célba a mozgássérült triatlonista
1/5
fotó, videó
CHF / HUF
289.78

címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Rachel imádja verni
A félreértések elkerülése végett a dobról van szó!
Nici a bestia
Ne csapjon be senkit az ártatlan külső! Nici egy igazi férfifaló bestia.
A szekszi Valentina
Aki egyszer a szemébe néz, azt örökre rabul ejti.