2014. április 18. péntek | 16. HÉT | 108. NAP | 15:20 | ANDREA, ILMA

A nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra

2008. december 01. | 02:01
A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sőt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition című, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló beszámoló lehűti e reményeket.

Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek. Viszont a paradicsomban és más zöldségfélékben található, hatásosan antioxidáns likopénből a szükségesnél kevesebbet.

A folyóirat az Egyesült Államokban, az ohiói Állami Egyetemen kutató Steven Clinton táplálkozástan professzort idézi, aki szerint ez a példa is igazolja, hogy a nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra. Nagyon sok függ az ételek elkészítési módjától is. Mivel a vegetáriánus ételeket is fel kell melegíteni és fogyaszthatóra kell puhítani, arra többféle megoldást is alkalmaznak az elhízástól tartók. Saját - és más hasonló intézmények - vizsgálatai alapján azt állapította meg, hogy szinte zöldség- és gyümölcsféleként változik azoknak a tápanyagaikat megtartó módon való elkészítése. A legtöbb tápanyagot a főzés, aztán a kuktában gőzölés távolítja el, a legkevesebbet a mikrohullámú melegítőben előkészítés.

Másfélezer amerikai főiskolai hallgató megkérdezéséből pedig azt derítették ki, hogy míg kamaszkorukban hittek a természetes ételek egészséget megtartó hatásában, s ezért inkább a gyümölcsöket és zöldségeket részesítették előnyben, húszévesen már elsősorban a jóízű ételeket kedvelték.

A kutatók külön felhívják a figyelmet arra, hogy a vegetáriánus koszt unalmasságát enyhítő műhúsokban, például hizlaló anyagokat nem tartalmazó virslikben, szalámikban nagyon sok a só, ami viszont a vérnyomást fokozza.

Végeredményben az bizonyosodott be, hogy a minden igényt (a szervezet egészségesen tartása, az elhízás akadályozása, a szervezet szükséges anyagokkal ellátása, az ételek ízletesre elkészítése, az előkészítés gyorsasága stb.) betartó táplálkozáshoz mindenkinek élelmiszer-vegyészeti ismeretekkel kellene rendelkeznie. Amellett a kímélő koszt rendszerint anyagi többlet-ráfordításokkal is jár.

S bár jó néhány közismert és tisztelt személyiség kifejezetten vegetáriánus, a mindenféle ételt fogyasztók között is szép számmal akadnak kilencven évet egészségesen és karcsúan megért embertársaink.


Forrás: MTI   |   STOP


a rovat további hírei
Húsz centi hosszú és 300 millió éves a növényevők őse UFO a Jupiter mellett? Videó! Meglepő adat: kétszer akkora volt az ókori város, mint hitték? Végre magyarul is elérhető a Prezi A madarak tudják, miből építkezzenek Visszaszámlálás: napokon belül a Holdba zuhan a szonda Kevesebb só - kevesebb szívbetegség
címlap »
fotó, videó »
Csillag Lilla horoszkópja »
Sztárklikk »
Több mint TestŐr »
STOP friss Több friss hír »
STOPlista
1/5
CHF / HUF
251.53

szavazás
A Fidesz-KDNP tarol majd az EP-választáson is?
Biztosan Valószínűleg Fogalmam sincs Talán nem Biztos nem
címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Fotó: danni
Punci-lefety felsőfokon - Fotók 18+
Csak egy nő tudja igazán, hogy mire vágyik egy másik nő.
Fotó: hollyrandall
Tágra nyílt szeméremajkak - Fotók 18+
Spencer igazi nagypályás bombázó.
Fotó: bikiniriot
Apró bikiniből bújik ki a lány - Fotók 18+
Carli nem nagyon tudott volna ennél kisebb bikinit felvenni.