2014. április 23. szerda | 17. HÉT | 113. NAP | 21:36 | BÉLA, ADALBERT

A nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra

2008. december 01. | 02:01
A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sőt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition című, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló beszámoló lehűti e reményeket.

Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek. Viszont a paradicsomban és más zöldségfélékben található, hatásosan antioxidáns likopénből a szükségesnél kevesebbet.

A folyóirat az Egyesült Államokban, az ohiói Állami Egyetemen kutató Steven Clinton táplálkozástan professzort idézi, aki szerint ez a példa is igazolja, hogy a nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra. Nagyon sok függ az ételek elkészítési módjától is. Mivel a vegetáriánus ételeket is fel kell melegíteni és fogyaszthatóra kell puhítani, arra többféle megoldást is alkalmaznak az elhízástól tartók. Saját - és más hasonló intézmények - vizsgálatai alapján azt állapította meg, hogy szinte zöldség- és gyümölcsféleként változik azoknak a tápanyagaikat megtartó módon való elkészítése. A legtöbb tápanyagot a főzés, aztán a kuktában gőzölés távolítja el, a legkevesebbet a mikrohullámú melegítőben előkészítés.

Másfélezer amerikai főiskolai hallgató megkérdezéséből pedig azt derítették ki, hogy míg kamaszkorukban hittek a természetes ételek egészséget megtartó hatásában, s ezért inkább a gyümölcsöket és zöldségeket részesítették előnyben, húszévesen már elsősorban a jóízű ételeket kedvelték.

A kutatók külön felhívják a figyelmet arra, hogy a vegetáriánus koszt unalmasságát enyhítő műhúsokban, például hizlaló anyagokat nem tartalmazó virslikben, szalámikban nagyon sok a só, ami viszont a vérnyomást fokozza.

Végeredményben az bizonyosodott be, hogy a minden igényt (a szervezet egészségesen tartása, az elhízás akadályozása, a szervezet szükséges anyagokkal ellátása, az ételek ízletesre elkészítése, az előkészítés gyorsasága stb.) betartó táplálkozáshoz mindenkinek élelmiszer-vegyészeti ismeretekkel kellene rendelkeznie. Amellett a kímélő koszt rendszerint anyagi többlet-ráfordításokkal is jár.

S bár jó néhány közismert és tisztelt személyiség kifejezetten vegetáriánus, a mindenféle ételt fogyasztók között is szép számmal akadnak kilencven évet egészségesen és karcsúan megért embertársaink.


Forrás: MTI   |   STOP


a rovat további hírei
Nagy a baj: elfogynak az Everest gleccserei Műholdfelvételen a Loch Ness-i szörny? Videó! Ezt nem hitte volna az okos gazdagokról Elkeserítően megnőtt a rákos esetek száma Újabb titkait fedte fel a fiatal gólya Újabb védettséget kapott a budapesti állatkert Nem kő volt: tízezer éve kihalt lény darabjára bukkant a fiú - videó!
címlap »
fotó, videó »
Csillag Lilla horoszkópja »
Sztárklikk »
Több mint TestŐr »
STOP friss Több friss hír »
STOPlista
1/5
CHF / HUF
251.71

szavazás
A várakozásainak megfelelően telt a húsvét?
Igen Nem
címkefelhő
kövesse a STOP-ot
a facebookon
Fotó: femjoy
Szex az árnyékban - Fotók 18+
Carisha nem szeret a szabadban szexelni, csak nem szeret a napra menni.
Fotó: desire
Alulról szagolnád az ibolyám - Fotók 18+
Roxanne úgy gondolta, az üvegasztalon jobban érvényesül.
Fotó: nf
Szex közben megnyílik az ánuszrózsám - Fotók 18+
Jayden minden jógaóra után feltüzelve megy haza.